Az Első Magyar Szépségipari Minőségirányítási Model (EMSZéMM) kialakításában rész vevő szakemberek a kialakított minőségirányítási követelményrendszert az ISO 9001:2015 szabvány követelményeit iránymutatásként alapul véve a szolgáltatási folyamatokra vonatkozó, az elmúlt 30 éves gyakorlati- és piaci tapasztalatokra alapozott, ’Best Practice’ követelménykészlete alapján alakították ki. Legfontosabb alapelvként a tagoknak magas szintű etikai és szakmai szabályoknak kell megfelelniük. A részt vevők, illetve a követelményeket alkalmazó cégek egyetértenek abban, hogy csak olyan eljárásokat kínálnak vendégeik számára, amelyeket kompetens szakemberektől -elméletben és gyakorlatban- valóban elsajátítottak.

• A tagok, illetve a Követelmények Kézikönyve előírásait alkalmazók elismerik a folyamatos képzés fontosságát tudásuk és készségeik fejlesztésére és javítására vonatkozóan.
  • A tagok, illetve a Követelmények Kézikönyve előírásait alkalmazók csak olyan termékeket használnak fel, amelyek professzionális gyártásúak, az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelnek, továbbá minden felhasználási előírást betartanak.
  • A tagok, illetve a Követelmények Kézikönyve előírásait alkalmazók maximális gondossággal betartják a higiéniai követelményeket, ezzel prioritást adva a saját- és vendégeik biztonságának.
  • A tagok, illetve a Követelmények Kézikönyve előírásait alkalmazók nem adhatnak hamis vagy félrevezető információkat a vendégek, páciensek részére; beleértve munkájuk képi ábrázolását, weboldalakon, közösségi médiákban, brosúrákon vagy egyéb felületeken.
  • A tagok, illetve a Követelmények Kézikönyve előírásait alkalmazók felelős szolgáltatókként vállalják, hogy szakmai felelősségbiztosítást kötnek.
  • A tagok, illetve a Követelmények Kézikönyve előírásait alkalmazók panaszkezelés esetén törekszenek az ésszerű kompromisszumra, -abban a nem várt esetben, ha külső segítség nélkül nem sikerül rendezni a vitás helyzetet, igénybe veszik az Egyesület mediátorát.

Amennyiben így sem sikerül rendezni a problémát, lehetőségük van az Egyesület kárrendezési alapját igénybe venni.

A témában legfontosabb szabályozó dokumentum az (EMSZéMM) minőségirányítási követelményeinek alapdokumentuma. Az EMSZéMM ’Követelmények Kézikönyve’ teljes áttekintést ad egy -a követelményeket magára nézve kötelező érvényű szabályozásnak tekintő- társaság minőségirányítási rendszeréről, folyamatairól, szabályzatairól az alapját képező szolgáltatás-ági (iparági) követelmények vonatkozásában.
A EMSZéMM vezetősége a Board of Directors (BoD), a Követelmények Kézikönyve elkészítése és kiadása során különös figyelmet fordított és maximálisan elkötelezett a

• minőségtudatosság növelése terén,
  • a szolgáltatások nyújtása során felmerülő egészségügyi kockázatok kezelésén és minimalizálásán keresztül
  • a minőségi szolgáltatások nyújtása,
  • a vevők, a tulajdonosok, valamint az egyéb érdekelt felek megelégedettségének növelése,
  • a folyamatok biztonságosságának és hatékonyságának növelése,
  • valamint a követelmények és az azokra adott válaszok folyamatos fejlesztése mellett.

A fenti célok elérése érdekében a rendszert alkalmazó vállalkozás a fentiekben leírt alapokon nyugvó jó gyakorlatra (’best practice’) épülő Minőségirányítási Rendszert működtet, illetve folyamatosan fejleszti azt.

A szabályozási környezet kialakításával, működtetésével, időszakos ellenőrzési rendszerének kialakításával és az ellenőrzések a helyszíneken történő elvégzésével legfontosabb célunk az, hogy a (vitatott) szépségszakmai eljárások:

• a dermist is érintő kozmetikai kezelések,
  • sminktetoválás

a ’best practice’ folyamatos működtetésével -a vendégek, páciensek biztonságának maximális biztosításával- kockázat mentesen legyenek végrehajthatóak.

Az EMSZéMM célja, hogy tagjai ezen iparági ’Best Practice’ elvárásainak megfelelő- követelményeket teljesítsék.
Meggyőződésünk, hogy ezzel biztosítani tudjuk, hogy a tagok szolgáltatásait igénybe vevő vevők, vendégek a legbiztonságosabb körülmények között kapják meg a kért szolgáltatásokat, valamint, hogy az alkalmazott eljárások során felmerülő kockázatok kézben tartásával teljesítjük az alkalmazandó jogszabályok követelményeit és minden érdekelt fél elvárását.